İçeriğe geç

432 Kanun Nedir

Anayasanın 432 maddesi nedir?

Bu maddeye göre, “yerleştirme veya tutuklama konusunda karar verme yetkisi, ilgili kişinin bulunduğu yerdeki vesayet makamına veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise mahkemeye aittir.” Buna göre, kısıtlama kararı verme yetkisi, normalde kısıtlanacak kişinin ikamet ettiği yerdeki hukuk mahkemesine aittir.

Psikiyatride 432 ne demek?

Ayrıca aynı Kanunun 432 nci maddesine göre akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı nedeniyle toplum için tehlike oluşturan hasta, mahkeme kararıyla tedavi, eğitim ve rehabilitasyon amacıyla bir kuruma yerleştirilebilir.

Özgürlüğün kısıtlanması nedir?

Koruyucu amaçlı özgürlüğün kısıtlanmasının amacı, adından da anlaşılacağı üzere, ruhsal veya bedensel hastalıkları nedeniyle toplum için tehlike oluşturan ve başka türlü korunması mümkün olmayan kişilerin tedavi, eğitim veya rehabilitasyon için uygun bir kuruma yerleştirilmesini sağlamaktır.

TMK 436 maddesi nedir?

Madde 436 – Koruma amacıyla özgürlüğün kısıtlanması, aşağıdaki kurallar saklı kalmak üzere Hukuk Muhakemeleri Kanununa tabidir: 1. Karar verildiğinde, ilgiliye kararın gerekçeleri bildirilir ve karara karşı itiraz hakkı bulunduğu denetim makamına yazılı olarak bildirilir.

Zorunlu yatış kararı kaç gün sürer?

Zorunlu tedavi ne kadar sürer? Doktor ön raporuna göre en fazla 20 gün sürer. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh hukuk mahkemelerinin zorunlu tedavi kararına istinaden Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi yapılır.

Zorunlu yatış kararı nasıl alınır?

Zorunlu tedavi kararı almak isteyen kişi, TMK’nın 432. maddesine dayalı bir başvuru ile Sulh Hukuk Mahkemesine başvurabilir. Kaymakamlık tarafından yapılan tedavi başvuruları, zorunlu tedavi kararları için hukuken bağlayıcı değildir.

Kişi hangi hallerde kısıtlanır?

Hukuki sınırlamanın ana başlığını taşıyan TMK maddesi.

433 madde nedir?

Madde 433 – Yerleştirme veya tutuklama kararı verme yetkisi, ilgilinin yerleşim yeri ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vesayet makamına aittir. Yerleştirme veya tutuklama kararı veren vesayet makamı, çocuğu kurumdan çıkarma yetkisine de sahiptir.

402 madde nedir?

Madde 402 – Aile meclisi, görevlerini yerine getirmezse veya vesayet altındaki kişinin menfaatleri bunu gerektirirse, denetim makamı, aile meclisini her zaman değiştirebileceği gibi, özel vesayeti de sona erdirebilir.

Kısıtlanan kişi ne yapamaz?

Sınırlandırılmayın; Vesayet altındaki bir kişi, başka bir kişinin velisi olarak atanamaz. Kamu hizmetinden uzak kalmış veya onursuz bir hayat yaşayan kişiler, vesayet altındaki kişiyle önemli bir çıkar çatışması veya husumet içinde bulunan kişiler ve ilgili vesayet dairelerinin hâkimleri veli olarak atanamaz.

Kişinin kısıtlanması nasıl olur?

Türk Medeni Kanunu’nun 405. maddesinde, akıl hastalığı veya akıl yetersizliği nedeniyle işini yapamayan, sürekli korunmaya ve bakıma muhtaç bulunan veya başkalarının güvenliğini tehlikeye düşürecek bir durumda bulunan bir kişi hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebileceği hükme bağlanmıştır.

Özgürlüğün sınırı var mı?

Anayasada veya ilgili yasalarda bir özgürlüğün kısıtlanması için bir neden olmasa bile, özgürlük bazı içsel sınırlamalara tabidir. Temel hak ve özgürlüklerin içsel yapısından kaynaklanan bu sınırlamalar, onların “sınırlılığını” ortaya koyar.

TCK 432 madde nedir?

Madde, yalnızca toplum için tehlike oluşturan yetişkinlerin kurumlara yerleştirilebileceğini veya gözaltına alınabileceğini hükme bağlamaktadır. Küçükler bu madde kapsamında değildir. Bu kişiler için koruma tedbirleri önceki maddelerde belirlenmiştir.

Vasilik 408 ne demek?

Başvuru üzerine vesayet atanması TMK 408. Bu madde uyarınca, yaş, engellilik, deneyimsizlik veya ağır hastalık nedeniyle işlerini gerektiği gibi yürütemeyeceğini ispat eden ergin kişi, TMK 408. madde hükmü uyarınca kısıtlama talebinde bulunabilir.

Vasilik 405 ne demek?

Madde 405 – Akıl hastalığı veya akıl yetersizliği sebebiyle görevlerini yerine getiremeyen veya korunma ve bakımı için sürekli yardıma muhtaç olan veya başkalarının güvenliğini tehlikeye atan ergin kişi hakkında kısıtlamalara gidilir.

433 madde nedir?

Madde 433 – Yerleştirme veya tutuklama kararı verme yetkisi, ilgilinin yerleşim yeri ve gecikmesinde sakınca bulunan hallerde vesayet makamına aittir. Yerleştirme veya tutuklama kararı veren vesayet makamı, çocuğu kurumdan çıkarma yetkisine de sahiptir.

TCK 435 madde nedir?

Madde 435 – Kurumda tutulan kişi veya yakınları, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde denetim makamına itiraz edebilir. Bu hak, kurumdan çıkış talebi reddedilse bile kullanılabilir.

Koruma amaçlı kısıtlama davası nedir?

Koruma amaçlı özgürlüğün kısıtlanması, bir gerçek kişinin, belirli zayıflık durumlarında ihtiyaç duyacağı kişisel korumayı sağlamak amacıyla, kendi isteği dışında veya rızası olmaksızın bir kuruma yerleştirilmesi veya bir kurumda tutulmasıdır.

434 madde nedir?

Madde 434 – Kısıtlı bir kişinin bir kuruma yerleştirilmesi veya alıkonulması ya da vesayet altında bulunan ergin bir kişi hakkında diğer tedbirlerin alınmasının gerekli görülmesi hâlinde, kişinin yerleşim yerindeki vesayet makamı veya özel kanunlarda belirtilen ilgili kişiler, durumu yerleşim yerindeki vesayet makamına bildirmekle yükümlüdürler.

Tavsiyeli Bağlantılar: Özel Bölge Hangi Ağda Ile Alınmalı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir