GÖKTÜRK-2 uydusunun görevi nedir?
Dünyanın dört bir yanından aldığı görüntüleri Hava Kuvvetleri Komutanlığı yer istasyonuna kesintisiz olarak ileten, uluslararası standartlara göre yüksek güvenilirlik seviyesine sahip olan GÖKTÜRK-2 uydusu, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü milli keşif uydusu olma özelliğini taşıyor.
Göktürk-1 ve GÖKTÜRK-2 ne işe yarar?
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B, Türksat 5A ve Türksat 5B uyduları ülkemizin haberleşme ihtiyacını karşılarken, Göktürk-1, Göktürk-2 ve İMECE uyduları ise yer gözlem ve keşif amaçlı kullanılıyor. Ayrıca görevleri sona ermiş uydularımız da var.
Göktürk-1. uydusunun görevi nedir?
GÖKTÜRK-1 uydu sistemi; coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın herhangi bir bölgesinden askeri istihbarat amaçlı yüksek çözünürlüklü görüntülerin elde edilmesine olanak sağlamaktadır; aynı zamanda kullanıcılarına birçok sivil uygulama alanındaki görüntü gereksinimlerini karşılama imkânı sunmaktadır.
Türksat 1A’nın görevi nedir?
Türksat 1A, Türksat A.Ş. ve Fransa’daki Aérospatiale şirketlerinin iştiraki olan, iki jeosenkron uyduyla anlık ağ oluşturma projesinin bir parçası olarak geliştirilen bir Türk haberleşme uydusudur. Türksat 1A, Türksat A.Ş. ve Fransa’daki Aérospatiale şirketlerinin iştiraki olan Türksat A.Ş. tarafından geliştirilen bir Türk haberleşme uydusudur, Aérospatiale ve Fransa’daki Aérospatiale şirketlerinin gözetiminde iki jeosenkron uyduyla anlık ağ oluşturma projesinin bir parçası olarak geliştirilen bir Türk haberleşme uydusudur.
Türksat 4A görevi nedir?
Türksat 4A, Ku-bandında Türkiye, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Sahra Altı Afrika bölgelerini kapsamaktadır. Uyduda Ka-band da kullanılmaktadır. Türksat 4A aracılığıyla daha önce hizmet verilmeyen Sahra Altı Afrika’ya DTH, SNG ve VSAT gibi hizmetler sunmak mümkündür.
Göktürk-1 uydusu Aktif mi?
Proje kapsamında TAI bünyesinde Uydu Montaj, Entegrasyon ve Test Merkezi kuruldu. 5 Aralık 2016’da fırlatılan uydu aktif durumda.
Göktürk uydusu ne işe yarar?
Dünya gözlem uydusu Göktürk-1 / Kullanım amacı
GÖKTÜRK-2 ne amaçla gönderildi?
GÖKTÜRK-2 projesi kapsamında; uzay ve uydu sistemlerine yönelik teknoloji, insan kaynağı ve altyapının geliştirilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının gözlem ve araştırma ihtiyaçlarının milli kaynak ve kabiliyetlerle karşılanması amaçlanıyor.
Türksat 2A görevi nedir?
Türksat 3A ile aynı boylamda yer almaktadır. 10 Ocak 2001’de fırlatılmış ve 1 Şubat 2001’de 42 derece Doğu boylamında faaliyete başlamıştır. Yerel ve yabancı TV kanalları ve diğer uydu hizmetleri sunmaktadır. Türksat tarafından işletilmektedir.
GÖKTÜRK-2 hala aktif mi?
Milli Savunma Bakanlığı öncülüğünde, TÜBİTAK Başkanlığı, TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ ve TÜBİTAK UZAY adına geliştirilen uzaktan algılama uydusu GÖKTÜRK-2, 2012 yılında yörüngeye fırlatılmış olup, halen görevini sürdürmektedir.
Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B uydularının ortak görevleri nelerdir?
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de 3’ü haberleşme, 3’ü gözlem olmak üzere toplam 6 aktif uydu bulunuyor. Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amaçlı kullanılıyor.
Uzaya ilk fırlatılan uydu nedir?
Sputnik 1 yörüngede 1.
Göktürk 1 ve Göktürk-2 arasındaki fark nedir?
Göktürk serisinin bir diğer Dünya gözlem/keşif uydusu olan Göktürk-2 (ancak Göktürk-1’e kıyasla daha düşük çözünürlüğe sahip), 18 Aralık 2012’de başarıyla yörüngeye oturtulmuş olup, şu anda yüksek çözünürlüklü görüntüler göndermektedir.
Göktürk-2 ne uydusudur?
Göktürk-2, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanıp geliştirilen ve TAI’ye entegre edilen bir Dünya gözlem uydusudur. 18 Aralık 2012’de Çin’deki Jiuquan Fırlatma Üssü’nden fırlatılmıştır. Uydunun ağırlığı 409 kg’dır ve çözünürlüğü 2,5 m’dir.
Göktürk 1 hala çalışıyor mu?
Çalışmalar devam etmekle birlikte; Ülkemizin şu anda uzayda 8 adet aktif uydusu bulunmaktadır. Bunlardan 5 tanesi haberleşme (TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A, TÜRKSAT 5B) ve 3 tanesi de gözlem (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) amaçlıdır.
RASAT uydusunun görevi nedir?
Pankromatik bantta 7,5 m, kırmızı, mavi ve yeşil bantlarda ise 15 m. Yer tarama mesafesine sahip uydu; haritacılık, afet izleme, kirlilik ve çevre izleme, şehir planlama ve planlama amaçlarıyla kullanılmaktadır.
Türksat uydusunun görevi nedir?
Türksat, Avrupa’dan Asya’ya kadar geniş bir coğrafyada uydu üzerinden ses, veri, internet, TV ve radyo iletim hizmetleri sunmakta olup, karasal altyapının bulunmadığı bölgelerdeki müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayacak esnek çözümler sunmaktadır.
İMECE uydusunun görevi nedir?
Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden görüntü alabilen uydu, hedef tespiti ve teşhisi, doğal afetler, haritalama ve tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda Türkiye’ye hizmet verecek. Bu nedenle İMECE, Türkiye’nin uydu teknolojilerinde dışa bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.
Ülkemize ait olan Göktürk, Bir GÖKTÜRK-2 ve İMECE uyduların ortak görevleri nelerdir?
Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları haberleşme ihtiyacını karşılarken, Rasat, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uyduları ise gözlem amaçlı kullanılıyor.